Společnost pro probiotika a prebiotika, o.s.

Počet návštěvníků: 000147599

Test mléčných kysaných výrobků na českém trhu

V průběhu testu bylo hodnoceno 8 mléčných kysaných výrobků, prodávaných na českém trhu, které deklarovaly přítomnost Lactobacillus casei nebo L. paracasei. Testy prováděla Společnost pro probiotika a prebiotika (SPP; www.probiotika-prebiotika.cz) v laboratoři Katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze. Od každého výrobku byly odebrány tři vzorky těsně (tj. 2 až 3 dny) před vypršením záruční doby. Běžné mléčné kysané výrobku jsou v obchodech skladovány cca 2 až 4 týdny nejlépe při teplotě 4oC. Podle norem platných v EU a tudíž i v ČR by počty živých probiotických bakterií (v tomto případě Lactobacillus casei) měly být po celou tuto dobu nejméně jeden milion v 1 g výrobku. Probiotické bakterie jsou v mléčných výrobcích zpravidla doprovázeny ještě další ušlechtilou kulturou (jogurtovou, smetanovou atd.) v počtu alespoň 10 milionů na 1 g. Z výsledků SPP vyplývá, že všechny sledované produkty splňovaly normu, protože obsahovaly probiotické bakterie v rozmezí od 6 do 860 milionů v 1 g.

Název výrobku Výrobce/distributor počet Lactobacillus casei nebo L. paracasei v milionech v 1 g
Actimel - Jahodový Danone 860
Actimel - Natur Danone 836
Probiotický drink natural Albert quality; Ahold 203
Bifidus Natur Pro Viact; Lidl 63
Vian Probiotic Drink Hollandia 54
Vivacto Probiotic yogurt drink Tesco 52
Acti Plus Drink Spar vital 51
Probiotic Drink Classic Laktos 6



↑ nahoru | mapa stránek | Klinické studie Danone | © Společnost pro probiotika a prebiotika, o.s. 2007 - 2017